Ga naar de inhoud

Veiligheid en Integriteit

Bij het thema “Veiligheid en Integriteit” staat het bevorderen van een veilige cultuur en het voorkomen van ongewenste omgangsvormen binnen organisaties centraal. Op dit gebied werk ik samen met verschillende andere specialisten, waaronder AnneMarie Kuijs en Paul Asberg, en met het Bureau Van Oss en Partners en het Netwerk Externe Vertrouwenspersonen.nl.
Hieronder worden de rollen / vormen van onderzoek, waarin ik op dit gebied actief ben, kort omschreven:

Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvomen en integriteit

Klachtenonderzoek / feitenonderzoek
Een klacht over ongewenste omgangsvormen kan op verschillende manieren worden behandeld, informeel en formeel. Tot de formele manieren behoort de mogelijkheid van een melder om zijn/haar klacht voor te leggen aan een klachtencommissie, die onafhankelijk en deskundig moet zijn. Organisaties kiezen er daarom vaak voor deze commissie extern samen te stellen. Bij dit onderzoek gaat het om het aannemelijk maken van de gestelde feiten. Ik maak deel uit van verschillende klachtencommissies (gemeente Den Haag en binnen het bedrijfsleven).
In het geval degene, die last heeft van ongewenste omgangsvormen, geen formele klacht wil indienen bij de klachtencommissie kan de betrokken leidinggevende vinden dat er toch een vergelijkbaar feitenonderzoek moet worden ingesteld. De werkwijze van de persoon of commissie, die een dergelijk feitenonderzoek gaat doen, is vergelijkbaar met die van een klachtencommissie.

Signalenonderzoek
Binnen een organisatie kunnen er verhalen circuleren over ongewenste omgangsvormen, al dan niet in combinatie met daadwerkelijke meldingen hiervan door medewerkers. Er kan sprake zijn van losse incidenten, maar er kan ook een relatie zijn met een al langer bestaande organisatiecultuur. Een dergelijke situatie leidt vaak tot veel onrust, onzekerheid en onveiligheid in een organisatie. In de eerste plaats voor de betrokkenen en andere getuigen. Daarnaast kan ook de reputatie van de organisatie grote schade oplopen. In een dergelijke situatie kan vanuit de leiding worden besloten een onafhankelijk signalenonderzoek te laten uitvoeren. Ik heb een ruime ervaring met dergelijk onderzoek, onder meer in grote gemeenten en de gezondheidszorg. Voor meer informatie klik hier.

Cultuuronderzoek 
Naar aanleiding van de uitkomst van een RI&E of MTO of bij het ontbreken van een duidelijk beeld kan er reden zijn om de cultuur van een afdeling/organisatie “breder” in beeld te brengen. Een dergelijk onderzoek brengt de omgang, communicatie en wijze van leidinggeven in beeld, evenals de waarden en overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen. Met een cultuuronderzoek kan worden vastgesteld hoe de kenmerken van de afdeling/organisatie zich verhouden tot de gewenste cultuur, en wat er zou moeten veranderen.

Training morele oordeelsvorming (op aanvraag)
Medewerkers van afdelingen/organisaties maken zich een praktische procedure eigen om de vraag naar het moreel juiste in complexe situaties te beantwoorden.

De diensten vermeld onder “Spanning en Conflict